25-08-2010
Vaste en mobiele camerabewaking in gemeente Asse
via volledig draadloos netwerk
PDF Presentatie

Nieuw cameranetwerk in het kader van het Integraal Veiligheidsbeleid van Gemeente Asse stelt de politie in staat beter proactief en reactief te werk te gaan

Asse, 25 augustus 2010 – Gemeente Asse gaat in tegen de criminaliteit en vergroot het veiligheidsgevoel bij haar bewoners en bezoekers. Op 7 verschillende locaties waar regelmatig vandalisme plaatsvindt, werden 11 camera’s geïnstalleerd. . 35.000m² van de Gemeente Asse staat hiermee onder cameratoezicht.

Als één van de pioniers richttede Gemeente Asse eind 2008 de dienst “Integrale Veiligheid” op. Politie, gemeenschapswacht en het eigen lokale bestuur bundelen de krachten en verbreden hierdoor het traditionele veiligheidsdenken. Alle aspecten van sociale, fysieke en politionele veiligheid worden gemeenschappelijk behandeld.

Vanuit deze integrale visie op veiligheid, heeft de gemeente besloten een cameranetwerk te installeren. De beelden worden verzameld in de dispatch (meldkamer) op het politiecommissariaat te Zellik. Deze maatregel zal het veiligheidsgevoel van de burgers versterken en heeft als doel het aantal misdrijven en overlast te laten dalen. De politie is hierdoor in staat om beter pro-actief en reactief te werk te gaan. Ze kunnen onmiddellijk ingrijpen bij misdrijven, ordeverstoring of schade en kunnen de beelden ook reactief gebruiken om bewijzen te verzamelen, daders te vervolgen en/of getuigen op te sporen.

Systeemintegrator SAIT Zenitel werd geselecteerd om het netwerk te realiseren,. De Belgische markleider in camera’s voor automatische nummerplaatherkenning kan bogen op een sterke ervaring in fysische beveiligingsoplossingen..

SAIT Zenitel zet in dit project de hoogste standaard neer op het vlak van netwerk-gebaseerde camerabewaking. Zowel de vaste als de beweegbare Pan Tilt Zoom (PTZ)-camera’s beschikken over een hoogkwalitatieve dag/nacht functie, waardoor ze ook bij slechte lichtcondities haarscherpe beelden leveren. Bovendien beschikken de camera’s over een High Definition (HD) - resolutie waardoor alle details (nummerplaten, gezichten) uitermate goed worden vastgelegd. Ook bijkomende functionaliteiten zoals video-intelligentie (nummerplaatherkenning, automatische detectie van bepaalde gebeurtenissen zoals agressie, paniek, ongeluk, etc.) kunnen eenvoudig worden toegevoegd.

Het netwerk zelf is volledig draadloos. Dit biedt tal van voordelen : het verkeer en/of het straatbeeld wordt niet verstoord bij grote werkzaamheden. Bovendien is het draadloze netwerk gemakkelijk uitbreidbaar en uiterst flexibel. Nieuwe camera’s en mobiele (tijdelijke) camera’s die ingezet worden tijdens evenementen, zijn gemakkelijk en snel toe te voegen. Ook versnippering van het zicht op het openbaar domein waar iedereen zijn eigen bewakingscamera’s plaatst op een eigen netwerk waardoor er dus geen totaaloverzicht meer is, kan hierdoor worden tegen gegaan. Twee scholen willen nu al mee in het project stappen. Met eigen middelen plaatsen zij de camera’s, die worden aangesloten op het gemeentelijk cameranetwerk waarvan de beelden worden gecentraliseerd in het politiecommissariaat te Zellik.

Door zijn flexibiliteit kan het draadloze netwerk ook voor andere doeleinden dan camerabewaking worden ingezet, zoals draadloos internet, elektronische informatiebalie, smart (intelligent) parkeer- en verkeersbeleid en mobiele toepassingen.

De gebruikte technologie, waarvan een gelijkaardig netwerk in Blankenberge gerealiseerd werd, is revolutionair in België.

# # #

Over Gemeente Asse
Asse is een Vlaamse gemeente die behoort tot de provincie Vlaams-Brabant en het arrondissement Halle-Vilvoorde. In haar huidige vorm is ze ontstaan op 1 januari 1977 door de samenvoeging van de gemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006 is er een bestuursmeerderheid van CD&V/NV-A, AS.PRO en Lijst Zellik-Relegem.

Oppervlakte: 4.976 ha.

Over SAIT Zenitel NV
SAIT Zenitel NV is een internationale en onafhankelijke “ICT- en Communicatiesystemen”-integrator. Ontstaan in 1901 en gevestigd in België (Zellik), Frankrijk (Illange) en Nederland (Almere), telt SAIT Zenitel 130 werknemers en realiseert een omzet van meer dan €25M.

Het bedrijf levert geïntegreerde draadloze en ICT-oplossingen aan de zakelijke markt en aan internationale, nationale en lokale overheden voor de uitvoering van hun kritische communicatie- en informatievoorziening. SAIT Zenitel biedt oplossingen voor omgevingen waar veiligheid, gegarandeerde beschikbaarheid en betrouwbaarheid van essentieel belang zijn.

Het bedrijf werkt rond 5 Competentiecentra die alle “Mission Critical Solutions” aanbieden: Mission Critical Communication Solutions, Physical Security Solutions, ICT Network & Security Solutions, Carrier Grade Solutions en Data Center Infrastructure Services.

Meer informatie:

Gemeente Asse
Elke Willemse
Coördinator Integrale Veiligheid
Tel: +32 (0)2 466 18 03
Fax: +32 (0)2 466 51 03
E-mail: [email protected]
www.asse.be

SAIT Zenitel NV
Jolijn Vannuffelen, Marketing and Communication Manager
Tel.: +32 (0)2 370 54 19
GSM: +32 (0)497 27 00 87
E-mail: [email protected]
www.saitzenitel.com

---> reactie in DataNews van 25-08-2010
---> reactie in het Nieuwsblad van 26-08-2010
---> reactie in Het Laatste Nieuws van 26-08-2010